6 mar. 2013

Solutie de trecere la GNU/Linux


Scopul acestui articol nu este acela de a căuta argumente în sprijinul deciziei de a înlocui, mai devreme sau mai târziu, sistemul de operare Windows cu o alternativa GNU/Linux ci de a furniza o cale cât mai simplă și directă pentru cei care ”de bunăvoie sau din nevoie” s-au hotărât sa facă acest pas.
Dacă în urmă cu câțiva ani trecerea de la Windows la Linux era considerată de mulți o acţiune deloc simplă astăzi, datorită unui curent care vizează realizarea ”interoperabilităţii” programelor între cele două tipuri de sisteme de operare, acest pas poate fi facut fără prea mari eforturi şi cunoştinţe. 
Bineînţeles trebuie pornit de la întrebarea: pentru ce doresc sa utilizez calculatorul? În mod uzual, răspunsul poate acoperi mai multe domenii: 
1.Conectare la reţea/navigare pe internet; 
2.Comunicaţii (chat, email, telefonie, videoconferinţa); 
3.Redactare documente (text, foi de calcul, prezentări etc); 
4.Multimedia (imagini, audio, video); 
5.Operaţii cu fişiere şi foldere (căutare, copiere, creare, ştergere etc.);
6.Imprimare (text, foto etc.).
Cei mai multi dintre noi evităm să încercăm o distribuţie Linux din teama de a nu fi nevoiți să reînvățam totul ”de la zero”. Nimic mai fals!
Domeniile de mai sus pot fi foarte bine acoperite cu „utilitare” comune atât sistemelor de operare Windows, cât şi distribuţiilor GNU/Linux. Iată despre ce ar fi vorba: 
1. Pentru început hai să substituim vestitul Internet Explorer cu un alt browser de internet: Firefox, Opera, Chrome etc. care sa poată fi utilizat atât în mediul Windows cât şi Linux. Vom câştiga atât în simplitatea configurării cât şi în securitate. 
2. Dacă nu aţi folosit încă un client local de Email, ar fi cazul să instalaţi Mozilla Thunderbird (https://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/all.html). Dacă deja aveţi un Outlook Expres sau Microsoft Outlook înseamnă că trecerea la Thunderbird nu va fi deloc complicată. În acest punct ce ar fi să va introduceţi şi în problematica semnăturii electronice şi a criptării mesajelor email? Aşa că nu ar strica să instalaţi şi Enigmail (http://enigmail.net/home/). 
Aveţi unul sau mai multe conturi pe ”messenger”? Încercaţi Pidgin (http://www.pidgin.im/) şi veţi avea plăcuta surpriză că puteţi utiliza toate conturile de messenger cu un singur program. Renunţaţi la YM! 
Folosiţi Skype pentru convorbiri telefonice şi videoconferinţe? Excelent, păstraţi-l în continuare!  
3. Ce ziceţi dacă renunţaţi şi la Microsoft Office? Oricum, cred că aveţi instalată o copie ilegală sau şi acum vă doare sufletul pentru suma cu care aţi achiziţionat pachetul cu licenţă. Aşa că v-aş propune să încercaţi înlocuirea cu un LibreOffice (http://www.libreoffice.org/download) gratuit şi complet legal. Chiar cu facilităţi nebănuite.
4. Bănuiesc că nu folosiţi Windows Multimedia ci VLC sau Winamp. Concentraţi-vă atenţia pe VLC! 
5. Dacă sunteţi familiarizat cu Windows Explorer este bine. 
6. Aveţi conectate imprimante sau scanere la calculator? Verificaţi pe pagina producătorului dacă există drivere Linux pentru aceste dispozitive. 
Ce să vă mai spun? În situaţia în care aţi parcurs paşii menţionaţi, nu am decât să vă doresc succes în instalarea unei distribuţii GNU/Linux. Odată instalat, mediul de operare GNU/Linux vă va pune la dispoziţie toate programele menţionate mai sus. Nu vă rămâne decât să le personalizaţi aşa cum doriţi.

Niciun comentariu: