15 mar. 2013

Sistemul de criptare TrueCrypt (1)

TrueCrypt este un software pentru crearea si mentinerea unui volum (dispozitiv de stocare date) criptat „on-the_fly”.
Criptarea „on-the-fly” înseamnă că datele sunt criptate in mod automat chiar înainte de a fi salvate și decriptate imediat inainte de a fi incarcate, fără nici o intervenție din partea utilizatorului.
Datele stocate pe un volum criptat nu pot fi citite (decriptate), fără a utiliza parola corectă/fisierul cheie sau cheile de criptare corecte. Intregul sistem de fisiere este criptat (ex.: nume de fișiere, nume de directoare, conținutul fiecarui fișier, spațiu liber etc).

Fișierele pot fi copiate la și de la un volum montat TrueCrypt la fel ca si cum ar fi copiate pe/de pe orice disc normal. Fișierele sunt automat decriptate „on-the-fly” (în memoria RAM), în timp ce acestea sunt citite sau copiate de pe un volum criptat TrueCrypt. În mod similar, fișierele care sunt în curs de scriere sau copiere pe volumul TrueCrypt sunt automat criptate „on-the-fly” în memoria RAM, chiar înainte sa fie scrise pe disc. Este de subliniat faptul ca acest lucru nu înseamnă că întregul fisier care urmează să fie criptat / decriptat trebuie să fie stocat în memorie înainte de a putea fi criptat/decriptat.

In continuare este exemplificat modul de realizare a acestui lucru.
Să presupunem că există un fișier video .AVI stocat pe un volum TrueCrypt (prin urmare, fișierul video este în întregime criptat). Utilizatorul furnizează parola corectă (și/sau fisierul cheie) si se monteaza (deschide) volumul TrueCrypt. Atunci când utilizatorul face dublu-click pe pictograma fisierului video, sistemul de operare lansează aplicația asociată cu tipul de fișier - de obicei, un media-player. Media-playerul începe încărcarea unei portiuni initiale a fișierului video din volumul criptat TrueCrypt in RAM, cu scopul de a-l rula. În timp ce porțiunea se incarca, TrueCrypt realizeaza automat decriptarea. Partea video decriptata (stocat în RAM), este apoi rulata de media-player. În timp ce această porțiune este rulata, media-playerul începe încarce altă parte din fișierul video de pe volumul criptat TrueCrypt in RAM și procesul se repetă. Acest proces este numit criptare/decriptare „on-the_fly” si functioneaza pentru toate tipurile de fișiere (nu numai pentru fișiere video).
Este important de retinut ca TrueCrypt nu salveaza niciodata datele in modul necriptat pe un disc - doar le stochează temporar în memoria RAM. Chiar și atunci când volumul este montat, datele stocate pe volum inca sunt criptate. Când reporniți sistemul de operare sau opriți computerul, volumul va fi demontat și fișierele stocate în acesta vor fi inaccesibile (și criptate). Chiar și atunci când sursa de alimentare este întreruptă brusc (fără a se realiza procedura normale de „shutdown”), fișierele stocate în volum vor fi inaccesibile (și criptate). Pentru a le face accesibile din nou, va trebui să fie montat volumul (și să fie furnizatae parola corectă și/sau fisierul cheie).

Sistemul de criptare
TrueCrypt poate cripta „on-the_fly” o partiție de sistem sau o unitate a întregului sistem, adică o partiție sau o unitate pe care este instalat un sistem de operare și din care se realizeaza procesul de „boot-are”.
Criptarea sistemului oferă cel mai înalt nivel de securitate și confidențialitate, pentru că toate fișierele, inclusiv fișierele temporare pe care orice sistem de operare și aplicațiile le creaza pe sistemul de partitii (de obicei, fără știrea sau consimțământul utilizatorului), fișiere de hibernare, fișiere de swap etc, sunt întotdeauna in mod permanent criptate (chiar și atunci când alimentarea cu energie este întreruptă brusc). Sistemul de operare înregistrează, de asemenea, cantități mari de date potențial sensibile, cum ar fi numele și locațiile de fișiere deschise, aplicatiile pe care le ruleaza etc. Toate aceste fișiere jurnal și intrările in registri sunt, de asemenea, întotdeauna permanent criptate.
Criptare sistemului implică autentificarea pre-boot, ceea ce înseamnă că oricine dorește să obțină acces și să utilizeze sistemul criptat, sa citeasca si sa scrie fisierele stocate pe unitatile sistemului etc. va trebui să introduca parola corectă de fiecare dată înainte de „boot-area” sistemului de operare. Autentificarea pre-boot este tratată de către „Boot Loader TrueCrypt”, care se află în prima pista a unității de boot și pe Rescue Disk TrueCrypt.
TrueCrypt poate cripta o partiție de sistem existent necriptat/unitate instalata în timpul rularii sistemului de operare astfel ca în timp ce sistemul este în curs de criptate, computerul poate fi utilizat fără nici o restricție. De asemenea, partiția/unitatea poate fi decriptata în timp ce sistemul de operare se execută.
Modul de operare folosit pentru criptarea sistemului este XTS (IEEE 1619).

Niciun comentariu: